Tujuan Sebenar Dana Rm17.9 J Dikeluarkan Adalah Untuk Membantu Anaknya Membeli Sebuah Hotel Di Bali

ISU SEMASA

KUALA LUMPUR: Syarikat Yayasan Akalbudi (YAB) telah menerima ara’han daripada Ahmad Zahid Hamid untuk mengeluarkan sejumlah wang RM17.9 Juta agar dapat memudahkan anaknya membeli sebuah hotal  butik , Indonesia

Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran berkata anak Zahid iaitu Nurulhidayah berminat untuk mengambil alih saham Ri-Yaz Asset Sdn Bhd dan mengusahakan hotel itu.

“Pembeli yang berminat ialah Nurulhidayah dan ini disahkan oleh Tan Sri Rashid Manaf (saksi pendak’waan ke-83) serta Datuk Seri Mohd Shaheen Shah Mohd Sidek (saksi pendak’waan ke-84) yang telah bertemu dengan Nurulhidayah dan tertud’uh bagi membincangkan cadangan usaha sama,” katanya.

Beliau berkata, perkara itu bermula apabila tertud’uh memberikan ara’han spesifik kepada Affin Bank untuk mengeluarkan dana daripada tujuh akaun simpanan tetap YAB berjumlah RM17,953,191.04 melalui firma guaman Tetuan Lewis & Co.

“Firma itu (Lewis & co) telah mengeluarkan sekeping cek pada 30 Jun 2016 bagi jumlah RM8.6 juta kepada Ri-Yaz Asset Sdn Bhd sebaik menerima ara’han daripada tertudu’h.

“Menurut B Muralidharan (saksi pendakwaan ke-87), beliau telah diarahkan oleh tertuduh untuk membuat pembayaran itu bagi tujuan membeli 60% saham syarikat tersebut daripada Tan Sri Rashid yang ketika itu adalah Pengerusi Ri-Yaz Asset.

“Sebelum ini, Tan Sri Rashid memberitahu mahkamah bahawa beliau berhasrat menjual sahamnya kerana syarikat itu berdepan kesuk’aran dari segi pembayaran bagi pinjaman sebanyak USD24.8 juta daripada EXIM Bank untuk pembelian hotel tersebut di Bali, Indonesia,” katanya.

Raja Rozela berkata demikian ketika berhujah di akhir kes pendakw’aan terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri itu yang berdepan 47 pertud’uhan pec’ah amanah jenay’ah, rasu’ah dan pengub’ahan wang ha’ram membabitkan dana YAB.

Beliau berkata, Zahid telah diamanahkan dengan dana YAB bagi tujuan khusus iaitu membasmi kemiskinan dan meningkatkan kebajikan golongan miskin serta menjalankan kajian dan penyelidikan yang berkaitan dengan program pembasmian kemiskinan.

Katanya, Zahid juga secara sedar telah memilih untuk menggunakan dana YAB bagi membayar kad kredit, polisi insurans serta cukai jalan kenderaannya dan tidak menggunakan akaun bank peribadi beliau.

“Mejar Mazlina Mazlan (bekas Setiausaha Eksekutif Ahmad Zahid) dalam kenyataannya menyebut cek terbabit disediakan atas arahan dan pengetahuan tertu’duh,” katanya.

Pendakwaan turut menyangkal dakwaan pembelaan bahawa Mazlina memiliki kawalan penuh ke atas buku cek justeru, tertu’duh tidak mempunyai akses kepada dokumen itu.

“Itu hanya alasan kerana Zahid adalah bos Mazlina. Beliau hanya perlu meminta Mazlina menunjukkan buku cek dan penyata kad kredit kepadanya.

“Kami berhujah bahawa Mejar Mazlina bukan sengaja menyembunyikan buku cek daripada tert’uduh. Tidak ada asas untuk rumusan itu,” katanya.

Zahid, 68, berdepan 47 pertudu’han iaitu 12 bagi pecah ama’nah jenay’ah, lapan bagi ra’suah dan 27 bagi pengu’bahan wang har’am membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit milik YAB.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung pada Isnin depan.

 

 

sumber:utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *